Äggetsdag! - 9e Oktober

Idag är det äggets dag. Sjäv firade jag genom att äta proteingröt till frukost.
I den har jag i en äggvita.
Har ni några tips på vad man sedan gör av äggulan?



Lite andra äggiga tips och tricks:
Testa själv färskheten genom att lägga ägget i vatten.
Ett nyvärpt ägg lägger sig på botten.
Ett ägg som är drygt en vecka börjar resa sig upp.
Ett gammalt ägg ställer sig i givakt och flyter upp till ytan.

Det är lätt att se om ägget är kokt eller okokt.
Snurra på ägget. Snurrar det lätt och jämt är det kokt. Snurrar det långsamt och ojämnt är det okokt.

Därför är ägg bruna eller vita
Vita höns värper vita ägg. Bruna höns värper bruna ägg. Färgen på skalet har alltså inget att göra med fodret eller hönsens levnadssätt.

Svenska ägg är helt salmonellafria

Hos oss är det självklart att ha råa ägg i till exempel pasta och äggtoddy eller äta kokt ägg med krämig gula. Men faktum är att svenska ägg är unika eftersom du kan äta dem råa eller halvkokta utan risk att bli sjuk!

I många länder finns rekommendationer om att alltid koka eller genomsteka äggen innan man äter dem. Tänk dig att inte kunna slicka ur sockerkaksskålen eller äta ett kokt ägg med krämig gula utan att riskera att du får salmonella. Eller att du serveras ett stekt ägg, istället för en äggula, på din Biff Rydberg

Ägg är Klimatsmart och man kan lätt ta vara på livsmedel genom att tex göra en omelett. Detta vill Svenska ägg gärna uppmärksamma.

Information och text från www.Svenskaagg.se

Trevlig helg! // Vicktoria


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0